Η βλέννα των σαλιγκαριών

Η βλέννα των σαλιγκαριών παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε έναν αδένα που βρίσκεται στο πόδι του σαλιγκαριού. Σε αναλύσεις βρέθηκε να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων γλυκοζαμινογλυκανών. Επίσης σε άλλη μια ανάλυση της βλέννας του σαλιγκαριού διαπιστώθηκε ότι περιέχει επτά από τα πιο φυσικά, πολύτιμα συστατικά για την παραγωγή καλλυντικών και της δερματολογίας για την περιποίηση του δέρματος.

 

  • Aλλαντοϊνη,
  • Eλαστίνη,
  • Kολλαγόνο,
  • Γλυκολικό οξύ,
  • Φυσικά αντιβιοτικά,
  • Βιταμίνες,
  • Ειδικά πεπτίδια, κ.ά.
Στην «Επιθεώρηση της Διεθνούς Εταιρείας Δερματολογικής Φαρμακολογίας» (ISSPJ) δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε πως η βλέννα αυτή όντως έχει αναγεννητικές ιδιότητες.
Επιπλέον, μελέτη την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου, κατέδειξε πως η βλέννα τους περιέχει και κρυστάλλους ασβεστίτη, την πιο σταθερή από τις μορφές του ανθρακικού ασβεστίου, που σκληραίνει πολύ γρήγορα και ευελπιστείτε ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική ως ένα είδος συγκολλητικής ύλης για τα κατάγματα των οστών.
Άλλη μελέτη, από το ερευνητικό ίδρυμα Health Innovations στη Μελβούρνη έδειξε ότι περιέχουν φυσικές αναισθητικές ουσίες τις οποίες χρησιμοποιούν για να ακινητοποιούν τα θύματά τους.
Από την αρχαιότητα η βλέννα του σαλιγκαριού είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για πολλούς αισθητικούς λόγους, όπως στην καταπολέμηση των ρυτίδων, στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, των ραγάδων καθώς και για την καταπολέμηση του έρπητος. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η βλέννα των σαλιγκαριών χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει τις πληγές και για τη θεραπεία της κήλης, για προβλήματα όρασης και για αιμορραγίες. Σήμερα είναι ποικίλες οι φαρμακευτικές χρήσεις της βλέννας των σαλιγκαριών.
Μερικές από αυτές είναι οι εξής. Στην βλέννα του σαλιγκαριού παρατηρείται η παρουσία ουσιών με αναγεννητικές δυνάμεις στο δέρμα (πρωτεΐνη και αλλαντοΐνη).
Οι πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρήση της βλέννας του σαλιγκαριού σε πληγές σε ποντίκια προκαλεί την φυσική διαδικασία της επούλωσης. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν φάρμακα που ενδείκνυνται για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και των ουλών, που κατασκευάζονται από βλέννα σαλιγκαριού.
Υπάρχουν, επίσης, στην αγορά καλλυντικές κρέμες με βάση τα έκδοχα της βλέννας του σαλιγκαριού. Έχουν αποδειχθεί κλινικά σε διαφορετικές ιατρικές σχολές, ότι μπορούν να αφαιρούν τα σημάδια του δέρματος. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται ως αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή σε ενήλικες και εφήβους και για λοιμώξεις του δέρματος. Η χρήση του προλαμβάνει ερεθισμούς αλλά και πιθανές παρενέργειες από άλλα φάρμακα. Χρήση κατά των εγκαυμάτων, Χρήση αντι-ρυτίδων και στην αντι-γήρανση. Αφαιρεί τα νεκρά και τα κατεστραμμένα κύτταρα (απολέπιση). Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και την αφήνει απαλή και μεταξένια, αποκατάσταση της διαδικασίας ανανέωσης του δέρματος, ενισχύοντας τα βλαστικά κύτταρα. Καταπολεμά το λιπαρό δέρμα.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βλέννα σαλιγκαριού έχει ιδιότητες που σκοτώνει τα gram-θετικά και Gram-αρνητικά βακτήρια, αλλά μόνο στα στάδια της ανάπτυξής τους. Σε ορισμένα φάρμακα, συχνά χρησιμοποιείται μείγμα της βλέννας των σαλιγκαριών για κάποιες παθήσεις των πνευμόνων.